Pesakit diabetis yang dijangkiti Covid-19 berakhir dengan maut.

Kajian dari NHS England yang mengambil 61 Juta sampel dari Pengamal Perubatan di England untuk tempoh Mac 2020 sehingga Mei 2020 telah menemukan data yang menggemparkan.

Dalam tempoh ini, sebanyak 23,804 kematian berkaitan Covid-19 telah direkodkan.

Namun yang menarik perhatian Pengamal Perubatan adalah penemuan kesamaan antara punca kematian ini.

 

31.3% DARI KEMATIAN COVID 19 ADALAH PESAKIT DIABETIS

Selepas mengambil kira faktor seperti Umur, Jantina, Etnik serta Sejarah Perubatan terutama penyakit Jantung, kajian mendapati Pesakit Diabetis Jenis 1 berisiko sehingga 3 kali ganda berakhir dengan kematian berbanding mereka yang bebas diabetis.

Pesakit Diabetis Jenis 2 pula berisiko sehingga 2 kali ganda berbanding mereka yang bebas diabetis.

 

MENGAPA PESAKIT DIABETIS BERISIKO TINGGI?

Menurut Pakar Perubatan Dalaman Hospital Columbia Asia, Puchong, Dr Muhammad Shahruddin diabetes mellitus menyumbang hampir 30 peratus dalam statistik ini.

D'Aura Dr Muhammad

“Sebahagian besar dari pesakit Covid-19 yang mengalami simptom teruk, komplikasi atau maut, dikesan menghidapi penyakit kencing manis. Antara faktor-faktor yang menyumbang kepada tahap and kesan jangkitan Covid-19 adalah jumlah virus, replikasi virus di paru paru dan juga reaksi imuniti terhadap virus.

“Lapan puluh peratus dari pesakit yang dijangkiti Covid-19 akan sembuh kerana sistem imun mereka bertindak balas secara normal. Namun dalam sesetengah pesakit, sistem imuniti bertindak secara melampau atau berlebihan menyebabkan keadaan pesakit boleh merosot,” jelasnya

“Salah satu teori saintis mengapa pesakit diabetes mempunyai risiko yang lebih tinggi adalah kerana sistem imuniti yang terjejas atau tidak normal.”

“Ini menyebabkan perbezaan dalam respon imun kepada jangkitan Covid-19. Masalah ini juga dilihat dalam pesakit diabetes yang dijangkiti kuman lain seperti influenza dan bakteria.

DIABETIS MENYEBABKAN IMUNITI BADAN MEROSOT

Ramai dari kita sedia maklum bahawa setakat hari ini, dunia masih tidak mempunyai ubat/penawar untuk COVID-19. Kadar kesembuhan pesakit COVID-19 sangat bergantung kepada tahap imun badan seseorang penyakit.

Namun berbeza dengan pesakit Diabetis, tahap imun badan mereka berada di tahap yang sangat rendah dan menyebabkan Virus COVID-19 akan lebih agresif menyerang organ badan pesakit Diabetis terutamanya paru-paru.

“Oleh itu, pesakit yang menghidapi penyakit kencing manis perlu menjaga kesihatan dengan baik terutamanya dalam memastikan stok ubat mencukupi dan mengambil rawatan yang diberikan doktor untuk memastikan kandungan gula dalam badan terkawal,” jelas Dr Muhammad bin Shahruddin.

Di samping itu juga perlu mengawal pengambilan makanan terutamanya yang mengandungi kadar gula atau karbohidrat yang tinggi. Selain itu, praktikkan juga penjarakan sosial dan penjagaan kebersihan. Ini adalah sangat penting untuk mengelak dari terkena jangkitan kerana mencegah lebih baik dari merawat.

 

JIKA ADA SUPLIMEN KESIHATAN YANG DAPAT MENAIKKAN TAHAP IMUN BADAN SESEORANG  MALAH SECARA TIDAK LANGSUNG DAPAT MENGAWAL DIABETIS, ADAKAH ANDA BERMINAT?

Kajian dari Colorado Coconut Center, Amerika Syarikat mendapati Minyak Kelapa Dara yang kaya dengan Asid Laurik yang sangat jarang ditemui kecuali di dalam susu ibu, adalah sumber makanan yang sangat baik.

Kandungan Asid Laurik yang tinggi akan membantu Pesakit Diabetis meningkatkan sistem imun badan mereka dan seterusnya melawan bakteria dan virus berbahaya terutamanya ketika Wabak COVID-19 melanda dunia ini.

Dan berita gembira buat pesakit Diabetis, D’Aura Minyak Kelapa Dara Softgel juga secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan kandungan gula di dalam darah dan seterusnya membantu menurunkan bacaan gula anda.

D'Aura Iklan SG website
D'Aura Shopee logo
D'Aura whatsapp button water heater city banner